“Spelen om jezelf te leren kennen; om te worden wie je bent en mag zijn!”

Wilma Schipper

Mijn naam is Wilma Schipper. Ik werk sinds april 2020 elke vrijdag in de spelkamer in Capelle aan den IJssel. Van maandag tot donderdag sta ik voor de klas, als leerkracht in het basisonderwijs. Basisonderwijs en speltherapie zijn twee verschillende kanten van het werken met kinderen, maar ik zie ook veel overeenkomsten.

Elk kind heeft kwaliteiten, maar heeft ook de juiste begeleiding nodig om die te ontwikkelen. Elk kind verdient kansen! Elk kind heeft liefde, oprechtheid, meevoelen, meedenken en onvoorwaardelijke acceptatie nodig om te kunnen worden wie hij/zij is. Ik probeer altijd een band op te bouwen met kinderen in mijn klas en met kinderen op speltherapie. Veiligheid en vertrouwen staan aan de basis van ontwikkeling, van groeien, van tot je recht kunnen komen.

Ik word geraakt door spel, ik word er blij van! Ik geloof in de kracht van spel; het is de taal van het kind. Door spel worden er dingen verwerkt, kan het kind aangeven waar het mee bezig is. Naast de taal van het kind is het ook mijn taal; wat is het heerlijk om iets van dat luchtige, dat speelse van het spel te mogen voelen. ‘We blijven kind, alleen ons speelgoed wordt groter’. Het is mijn werk dat ik doe met de liefde van mijn hart: aansluiten bij het kind, observeren, meespelen, samen lachen om iets grappigs, samen genieten.

Het kan zo fijn zijn als er iemand meekijkt op de momenten dat het allemaal niet meezit in een kinderleven. Als er verdriet, verlies, gemis, frustratie of onbegrip is, als een kind niet goed in zijn vel zit, dan denk ik graag mee. Dan werk ik graag samen met alle volwassenen die om het kind heen staan om het kind te begrijpen, om het te helpen. Alles om ervoor te zorgen dat een kind weer kind kan zijn, weer kan ontwikkelen en groeien, weer blij en onbezorgd kan zijn!