Speltherapie

De deur van Papillon, staat open voor alle kinderen die zich al een tijdje niet prettig voelen, in de omgeving van Capelle aan den IJssel.

Emotionele problematiek kan op allerlei manieren een kind in de weg staan. Een kind kan signalen geven door vaak boos, driftig of verdrietig te zijn, zich terug te trekken of last te hebben van angst(en). Sommige kinderen hebben buikpijn of slapen slecht. Bij anderen is het maken van contact moeilijk. Vaak gaat het op school niet gemakkelijk of valt bepaald gedrag op.

Soms is er een duidelijk aanwijsbare reden voor de zorgen om uw kind.

Voor welke kinderen?

Speltherapie is het meest geschikt voor kinderen die emotioneel niet in balans zijn, in de leeftijd van drie tot en met ongeveer twaalf jaar.
Wij nemen ook kinderen in andere leeftijdsgroepen en kinderen of volwassenen met een beperking in behandeling. Niet de kalenderleeftijd, maar de emotionele ontwikkelingsleeftijd staat centraal.

Speltherapieproces

We starten met een intakegesprek. We spreken u als ouder(s)/verzorger(s) zonder aanwezigheid van uw kind. We bespreken de door u vooraf ingevulde vragenlijst en alles wat nog meer nodig is om een eerste indruk van uw kind te krijgen.

Er volgt een observatieperiode waarin uw kind drie keer komt spelen in de spelkamer. De therapeut observeert en leert uw kind kennen. Daarna komen de ouder(s)/verzorger(s) en behandelaar weer bij elkaar voor een adviesgesprek. De therapeut vertelt haar bevindingen en benoemt eventuele doelen waaraan gewerkt kan worden. Ook u kijkt terug naar de afgelopen periode en u beslist samen met de speltherapeut of speltherapie de geschikte behandeling is.

De therapie vindt wekelijks plaats op een vast tijdstip. Een spelsessie duurt 45 minuten.
Vooraf is moeilijk vast te stellen hoe lang het proces zal duren en welke richting het op gaat omdat de therapeut het proces van uw kind volgt. Dit is nodig om het kind het gevoel te geven dat het er mag zijn en mag voelen wat het voelt. De lengte van de behandeling is dus afhankelijk van de problematiek en het tempo van uw kind.