“Ik probeer samen met uw kind zijn/haar innerlijke kracht te ontdekken”

Tjitske Knigge

Mijn naam is Tjitske Knigge en sinds 2013 werk ik als speltherapeut in de spelkamer van Papillon. De vrijdag is mijn speldag. Daarnaast ben ik Rots-en-Water-trainer.
Werken met kinderen heeft me altijd al getrokken en daardoor ben ik aan de slag gegaan in het onderwijs. Eerst in het basisonderwijs en later in het speciaal basisonderwijs. Om kinderen verder te helpen heb ik allerlei cursussen en opleidingen gevolgd, waaronder een opleiding orthopedagogiek (Master SEN).

Toch bleef ik merken dat sommige kinderen iets extra’s nodig hebben. Iets waarbij ze niet aldoor hoeven na te denken en gewoon kunnen laten zien wat hun bezig houdt. Iets waardoor ze hun sterke eigenschappen meer naar voren laten komen en steviger in het leven komen te staan. Iets waardoor ze meer kunnen worden zoals ze eigenlijk zijn. Ze tot hun recht kunnen komen.

Niet elk kind is creatief of welbespraakt, maar elk kind kan wel spelen. Spel is de taal die door elk kind wordt ‘gesproken’. In hun spel hoeven ze zich niet bezig te houden met het onder woorden brengen van hun gedachten. Haast onbewust laten ze zien waar ze mee bezig zijn. Zo komt er ruimte om weer verder te groeien, omdat de frustratie van ‘het niet kunnen uiten’ een stuk minder wordt.
Vanuit mijn overtuiging en geloof dat elk kind een uniek schepsel is, probeer ik in het spel samen met het kind zijn innerlijke kracht te ontdekken. Die eigenschappen die het nodig heeft om belemmeringen te hanteren.

De spelkamer is niet de dagelijkse leefomgeving van het kind. Daarom vind ik contact met de thuis- en schoolomgeving belangrijk. Zo merkt het kind dat de vaardigheden die hij/zij in de spelkamer leert, ook op andere plekken kunnen worden gebruikt.